فهرست مطالب

فصلنامه آموزش مهندسی ایران
پیاپی 97 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عزیزه پاشایی، محمد حسنی، بهناز مهاجران، کیومرث شهبازی صفحات 1-23

    سواد مالی و درک مفاهیم آن برای دانشجویان اهمیت ویژه ای دارد زیرا تصمیمات رفتاری و مالی اتخاذشده توسط آن ها تاثیر به سزایی بر وضعیت مالی و شغلی آنان در آینده خواهد داشت. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه علی آموزش اقتصاد با سواد مالی، مهارت های تصمیم گیری و قصد کارآفرینی دانشجویان است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی، با توجه به نحوه گردآوری داده ها توصیفی- همبستگی مبتنی بر مدل یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری مورد مطالعه دانشجویان دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه ارومیه به تعداد 2733 نفر است که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، 338 نفر انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده های پژوهش پرسش نامه است و برای تجزیه و تحلیل داده ها ابتدا شاخص های متغیرهای پژوهش به روش تحلیل تناظر چندگانه به وسیله نرم افزار XLSTAT 2019 محاسبه و سپس مدل مورد نظر با استفاده نرم افزار Stata 17 برآورد شد. یافته های پژوهش نشان داد که آموزش اقتصاد بر سواد مالی دانشجویان تاثیر مثبت و معناداری داشته و آموزش اقتصاد از طریق سواد مالی بر مهارت های تصمیم گیری و قصد کارآفرینی دانشجویان تاثیر دارد. بنابراین به تصمیم گیرندگان آموزش عالی توصیه می شود که در برنامه درسی رشته های مهندسی، واحدهای درسی مرتبط با اقتصاد در نظر بگیرند و با آموزش سواد مالی، زمینه بهبود تصمیم گیری های مالی- اجتماعی دانشجویان و رشد اقتصادی و توسعه پایدار جامعه را فراهم آورند.

    کلیدواژگان: آموزش اقتصاد، سواد مالی، تصمیم گیری، قصد کارآفرینی، وضعیت اجتماعی- اقتصادی
  • سمانه یگانه، جمیله علم الهدی صفحات 25-41

    هدف از انجام مطالعه حاضر، بررسی زیرساخت های فلسفی آموزش اخلاق حرفه ای در دانشکده های مهندسی همراه با معرفی رویکردهای فلسفی مورد توجه و مغفول در این زمینه بوده است. مکاتب فلسفی علاوه بر اینکه به عنوان لنزهایی برای بررسی آموزش اخلاق مهندسی تلقی می شوند، در تنظیم برنامه های آموزشی مهندسی نیز تاثیرگذار بوده و می توانند بین موارد علمی و غیرعلمی تعادل ایجاد کنند تا دانشکده های مهندسی از این طریق بتوانند مهندسینی هم خبره در علم و دانش و هم مزین به اخلاق مهندسی پرورش دهند. با توجه به مطالعات و نتایج مختلف گزارش شده در این زمینه، پژوهش حاضر با هدف گردآوری و مقایسه پژوهش های انجام شده به روش مرور نظام مند، در پایان سال 2021 میلادی انجام گرفت. به همین منظور موتورهای جستجوی Scopus و مگیران با بررسی عبارات  Philosophy” و  Engineering ethics education” در عنوان، کلیدواژه و چکیده مقالات مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج حاصل از بررسی مطالعات نشان دهنده یک زیرساخت فلسفی غالب مورد توجه و هشت زیرساخت فلسفی مغفول است. 76/82% مقالات مدرنیسم را رویکرد غالب اما ناکارآمد دانسته اند و 65/52% مقالات عدم توجه به رویکرد جامع (مشمول) در آموزش اخلاق مهندسی را  مغفول ترین رویکرد معرفی کردند. جایگاه رویکرد پسامدرنیسم، پدیدارشناسی، انسان محور، جامع، مذهبی، مشارکتی، موقعیتی، انتقادی، ساختن گرایی در پرورش مهندسینی اخلاق مدار و حرفه ای در عصر کنونی خالی است.

    کلیدواژگان: فلسفه، اخلاق مهندسی، آموزش مهندسی، بررسی نظام مند
  • صیاد نصیری، شهریار کابلی صفحات 43-63

    برگزاری کارگاه های مهارت افزایی کوتاه مدت می تواند فرصتی مناسب برای افزایش عملکرد و توسعه توانمندی های افراد متخصص برای رشد و توسعه همه جانبه جامعه باشد. هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی برگزاری کارگاه های مهارت افزایی کوتاه مدت تعمیرات گیربکس اتوماتیک خودرو به مدت سه سال برای جامعه آماری 142 نفره می باشد. ابتدا الزامات و مقدمات برگزاری کارگاه مهارت افزایی استاندارد در چهار سطح نیازسنجی، برنامه ریزی، اجرا و ارزشیابی اثربخشی آموزشی انجام شد. پس از آن با انتخاب تربیت مدرسین حایز شرایط و آموزش آنها و کسب شرایط تخصصی موردنیاز، طی بازه زمانی سه ساله به آموزش و پایش وضعیت 142 نفر از افرادی که در این کارگاه ها شرکت کرده بودند، پرداخته شد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که فقط 42 درصد از این جامعه آماری در حوزه تخصصی مذکور به ادامه فعالیت پرداختند و 58 درصد به دلایل مختلف از ادامه فعالیت باز ماندند. تنها 22 درصد موفق به کسب نمرات خوب و عالی ارزیابی سطح نتایج بر مبنای الگوی ارزیابی کرک پاتریک شدند. 20 درصد از افراد همچنان در این حوزه تخصصی شاغل هستند درحالی که نمرات ارزیابی سطح نتایج آنها در حد ضعیف و متوسط باقیمانده است و انگیزه ای به بهبود سطح ارزیابی خود ندارند.

    کلیدواژگان: کارگاه آموزشی، نیازسنجی آموزشی، برنامه ریزی آموزشی، ارزیابی کرک پاتریک، مهارت افزایی
  • پرهام کریمی، رقیه گوگ ساز قوچانی صفحات 65-95

    در مهندسی های گوناگون، فرمول ها نقش اساسی دارند. روابط خشک ریاضی چالشی همیشگی برای دانشجویان بوده است. اگر بتوان با روش های ابتکاری، جذابیتی را برای به خاطر سپردن مولفه های متفاوت موجود در فرمول ها به کار گرفت، انگیزه خوبی برای شناخت عمیق تر روابط ریاضی در دانشجو ایجاد می شود. در این مقاله، این امر برای رابطه توان خودرو اجرا می شود. ایده پیشنهادی به کمک تصاویر گوناگون شکل می گیرد. انتخاب یک تصویر مناسب که گویای یک مفهوم باشد، نکات ظریفی را به همراه دارد. با دیدن این تصاویر و پاسخ های دریافت شده، می توان تصاویر مناسب را انتخاب کرد. روش های متفاوت برای اجرا در کلاس معرفی می شود. این شیوه ها در قالب فعالیت کلاسی و همچنین تکلیف خارج از کلاس بیان می شود. جهت اجرا می توان به خوبی از مشارکت دانشجویان در کلاس بهره گرفت. تکالیف نیز می تواند به صورت فردی یا گروهی تعیین شود. تنوع در روش های به کارگرفته شده و نوع تمرین ها می تواند هر یک، بخشی از مهارت های دانشجویان را تقویت کند. این شیوه در طی چندین نیم سال تحصیلی در مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا اجرا شده است. نظرسنجی از دانشجویان اثربخش بودن روش پیشنهادی را در ماندگارسازی مولفه های موجود در یک فرمول ریاضی نشان می دهد.

    کلیدواژگان: آموزش اثربخش، توان خودرو، تصویر، فرمول ریاضی
  • شفیعه ستاری، احمد مدنی، علی اکبر عباسیان آرانی صفحات 97-123

    یکی از رویکردهای رایج بازنگری برنامه های درسی، ترسیم یا نقشه کشی برنامه درسی است. در این رویکرد استادان به صورت مشارکتی، نقشه برنامه درسی اجراشده را ترسیم کرده و در مرحله بعد، کل برنامه درسی یا بخش هایی از آن را بازنگری می کنند. هدف پژوهش حاضر، بررسی میزان گرایش گروه های مهندسی به اجرای رویکرد ترسیم برنامه درسی و نیز بررسی پیش بایست های اجرای آن بود. در این راستا 14 نفر از مدیران گروه های مهندسی دانشگاه کاشان، به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و برای گردآوری اطلاعات با آنان مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد. داده های حاصل از مصاحبه ها در محیط نرم افزار اتلس تی به روش کل گرایانه کدگذاری و مقوله بندی شد. پایایی در کدگذاری به روش توافق میان کدگذار محاسبه شد که برای کدهای منتخب از 56/0 تا 67/0 به دست آمد. یافته ها نشان داد که علی رغم تفویض اختیارات لازم، بازنگری برنامه های درسی مهندسی به شکل نظام مند انجام نشده است. ذهنیت استادان مهندسی بیشتر متناسب با رویکرد متمرکز و منتظر ابلاغ برنامه های درسی از سطح بالا است. از تحلیل نظرات مصاحبه شوندگان می توان گفت که اگر چه ضرورت اجرای رویکردهای غیرمتمرکز نظیر ترسیم برنامه درسی به طور کامل توسط استادان رشته های مهندسی درک می شود اما عواملی نظیر عدم آگاهی از اختیارات دانشگاهی برای برنامه ریزی درسی، فقدان مقررات آموزشی و اداری شفاف و فقدان پشتیبانی های لازم، باعث گردیده که از رویکردهای غیرمتمرکز به طور نظام مند بهره برداری نشود.

    کلیدواژگان: آموزش مهندسی، برنامه ریزی درسی، ترسیم برنامه درسی، گروه های آموزشی
  • سید محمود طاهری، آرزو محمدی صفحات 125-150

    چالش‏های آموزش الکترونیکی درس احتمال و آمار مهندسی با مطالعه ‏ای آمیخته بررسی شده است. در این راستا، دیدگاه استادان و دانشجویان این درس در دانشکده ‏های فنی دانشگاه تهران، در دو نیمسال تحصیلی 2-1399 و 1-1400، جمع ‏آوری و بررسی شده است. به این منظور، پرسشنامه ‏ای شامل 16 پرسش برای مصاحبه نیمه‏ ساختاریافته با استادان و پرسشنامه ‏ای شامل 5 پرسش باز پاسخ، 13 پرسش طیف لیکرت و یک پرسش چندگزینه‏ ای برای دانشجویان تدوین شد. دیدگاه استادان با تحلیل موضوعی و کدگذاری استقرایی بررسی شد. دیدگاه دانشجویان دو نیمسال نیز بر پایه آزمون‏های آماری ارزیابی و مقایسه شد. تحلیل همبستگی پاسخ‏های دانشجویان نیز انجام شد. از دیدگاه استادان، چالش‏ ها را می‏توان به دسته‏ های چالش ‏های ارزیابی، کاهش تعاملات، نبود زیرساخت مناسب، کمبود امکانات دانشجویان و استادان، نبود فرهنگ آموزش الکترونیکی، رواج تقلب، چالش ‏های ارایه محتوا به‏ صورت همزمان و ناهمزمان، زمان‏بر و انرژی‏بر بودن نسبت به آموزش حضوری و چالش ‏های عدم حضور فیزیکی در دانشگاه، تقسیم‏ بندی کرد. همچنین، عمده انتقادهای دانشجویان درباره افزایش تکالیف و آزمون‏ها، کیفیت زیرساخت ‏های فناوری، کاهش پویایی کلاس، عدم توجه به کیفیت محتواهای ارایه‏ شده، عادلانه نبودن ارزیابی‏ها، سخت‏تر شدن آزمون‏ها و کاهش زمان پاسخگویی، کاهش تعاملات، انگیزه و نشاط در کلاس و نبود حل تمرین کافی گزارش شد.

    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، احتمال و آمار مهندسی، آزمون فرضیه، پژوهش آمیخته، دانشکدگان فنی دانشگاه تهران
|
  • Azizeh Pashaei, Mohammad Hassani, Behnaz Mohajeran, kiumars Shahbazi Pages 1-23

    Financial literacy and understanding its concepts is of particular importance for students; because the behavioral and financial decisions taken by them will have a significant impact on their financial and job status in the future. Based on this, the aim of the present study is to investigate the causal relationship between economics education and financial literacy, decision-making skills and entrepreneurial intention of students. In terms of purpose, the present research is applied, and according to the way of data collection, it is descriptive-correlational, based on structural equation modeling. The statistical population under study is 2733 students of technical and engineering faculty of Urmia University, of which 338 were selected by stratified random sampling. The research data collection tool is a questionnaire, and to analyze the data, firstly, the indicators of the research variables are calculated by the multiple correlation analysis method using the XLSTAT 2019 software, and then the desired model is estimated using the Stata 17 software.  The findings of the research showed that economics education has a positive and significant effect on students’ financial literacy, and economics education through financial literacy has an effect on students’ decision-making skills and entrepreneurial intention. Therefore, higher education decision-makers are advised to consider economics-related course units in the curriculum of engineering courses, and by teaching financial literacy, provide the basis for improving students’ financial-social decision-making and economic growth and sustainable development of society.

    Keywords: Economics education, financial literacy, decision making, entrepreneurial intention, socio-economic status
  • samane yegane, gamileh alamolhoda Pages 25-41

    The aim of the present study was to investigate the philosophical infrastructure of professional ethics education in engineering colleges along with the introduction of important and neglected philosophical approaches in this field. Philosophical school of thought, in addition to being regarded as lenses for examining engineering ethics education, are also influential in setting engineering education programs and can create a balance between scientific and non-scientific subjects. In this way engineering colleges can train engineers who are both experts in science and knowledge, and also have engineering ethics. In this field various studies and results have been reported.  By a systematic review method the studies at the end of 2021 are compiled and compared. The Scopus and Magiran search engines are searched by examining the terms “philosophy” and “engineering ethics education” in the title, keywords and abstracts of articles. The results of the studies show one important philosophical infrastructure and eight neglected philosophical infrastructures. 82.76% of the articles considered modernism as the dominant but ineffective approach, and 65.52% of the articles identified the lack of attention to the comprehensive (inclusive) approach in teaching engineering ethics as the most neglected approach. The position of postmodernism, phenomenology, human-centered, comprehensive, religious, collaborative, situational, critical, constructivist approaches in educating ethical and professional engineers are empty in the current era.

    Keywords: Philosophy, engineering ethics, engineering education, systematic review
  • Sayyad Nasiri, SHAHRIYAR KABOLI Pages 43-63

    Holding short-term skill enhancement workshops can be a good opportunity to increase the performance and develop the abilities of experts for the all-round growth and development of society. The purpose of the present research is to investigate the effectiveness of holding short-term skill enhancement workshops for automatic transmission repairs for three years and for a statistical population of 142 people. First, the requirements and preparations for holding a standard skill enhancement workshop at four levels of needs assessment, planning, implementation and evaluation of training effectiveness were carried out. After that, by selecting qualified instructors and training them and obtaining the required specialized qualifications, 142 people who participated in these workshops were trained and monitored over a period of three years. The results show that only 42% of this statistical population continued to work in the aforementioned specialized field and 58% stopped working for various reasons. Only 22% managed to achieve good and excellent scores based on Kirkpatrick’s evaluation model. 20% of the people are still working in this specialized field, while their evaluation scores remain weak and average, and they have no motivation to improve their evaluation level.

    Keywords: Training workshop, needs assessment, planning, Kirkpatrick’s evaluation, skill enhancement
  • Parham Karimi, Roghayeh Gavagsaz-Ghoachani Pages 65-95

    In various engineering computation, formulas play a key role. Pure mathematical relationships have always been a challenge for students. If an attractive method can be used to memorize the different parameters in the formulas with innovative methods, there is a good incentive for the student to gain a deeper understanding of mathematical equations. In this paper, this method is applied to the vehicle power relation, and proposed idea is formed with the help of various images. Choosing a suitable image that represents a concept has subtleties. By looking at these images and the answers received, the appropriate images can be selected. For implementation, different methods are introduced in the classroom. These practices are expressed in the form of classroom activities as well as extracurricular activities. To apply the proposed method, students’ participation in the class can be used well and assignments can also be allocated individually or in groups. Variety in the methods used and the type of exercises can each enhance some of the students’ skills. This method has been implemented for several semesters in both undergraduate and graduate levels. A survey of students shows the effectiveness of the proposed method in perpetuating the parameters in a mathematical formula.

    Keywords: Effective education, vehicle power, image, mathematical equation
  • Shafie Sattari, Ahmad Madani, AliAkbar Abbasiyan Pages 97-123

    One of the desirable and expected features of engineering education curricula is the continuous and regular revision of the course content according to the needs of society and employers. In Iran’s higher education, these revisions have been conducted in a centralized manner by the Ministry of Science, Research and Technology, for a long time. In the higher education systems of the world, however, professors and educational groups play the main role in promoting and improving curricula. One of the famous approaches is curriculum drawing or curriculum mapping. In this approach, professors are used and in a collaborative and cooperative way. Considering that the Ministry delegated the powers of curriculum planning to the level one and two universities, the aim of the current research was to investigate the degree of tendency of engineering groups to implement the curriculum design approach and also to investigate the prerequisites for its implementation. In this regard, 14 people from the managers of engineering departments of Kashan University were selected by purposeful sampling method. A semi-structured interview was conducted with them to collect information. The data obtained from the interviews were coded and categorized in a holistic way in the ATLAS.Ti software environment. The findings showed that despite the delegation of curriculum authority to Kashan University, revision of engineering curricula is not done regularly. The mentality of engineering professors is more in line with the focused approach and the delivery of high-level curricula. From the analysis of the interview’s, it can be said with confidence that the necessity of implementing decentralized planning approaches, such as curriculum design, is fully understood by engineering professors. However, factors such as the lack of knowledge of academic authority for curriculum planning, the lack of clear educational and administrative regulations, and the lack of necessary support have caused decentralized curriculum planning approaches not to be used systematically.

    Keywords: Engineering education, curriculum planning, curriculum design, engineering departments
  • S. Mahmoud Taheri, Arezoo Mohammadi Pages 125-150

    The challenges of electronic education in engineering probability and statistics are investigated with a mixed study. The views of teachers and students in the College of  Engineering of the University of Tehran have been analyzed in the two academic semesters 2021-2 and 2022-1. For this purpose, an interview was conducted with the teachers and a questionnaire was developed for students. The teacher’s opinions are analyzed by thematic analysis and inductive coding. Student’s views are evaluated and compared based on statistical tests for two different semesters. A correlation analysis is performed on the student’s answers. From the opinions of teachers, the challenges are evaluation challenges, reduction of interactions, lack of proper infrastructure, lack of facilities, lack of culture. The prevalence of cheating, challenges of presenting content simultaneously and asynchronous energy consumption, and the challenges of not being physically present are also studed. The challenges of the students include the increase in the number of assignments and tests, the quality of the technology infrastructure, the decrease in the class dynamics, the lack of attention to the diversity and quality of the content, the unfairness of the evaluations, the reduction of interactions, motivation, enthusiasm in the class and it is not possible to solve enough exercises.

    Keywords: E-learning, engineering probability, statistics, hypothesis testing, mixed research, College of Engineering, University of Tehran